پیرو پیشنهادات و تصمیمات اتخاذ شده در دومین جلسه کارگروه تخصصی سلامت و امنیت غذایی استان در تاریخ 98/5/23 و دستور معاون محترم سیاسی امنیتی استانداری و ریاست محترم دانشگاه، مقرر گردید پیرو بند دوازدهم سند ملی تغذیه و امنیت غذایی کشور (و با عنایت به بند هفتم مصوبه دومین جلسه کارگروه سلامت و امنیت غذایی) و با همکاری ادارات و سازمان های مرتبط ( برون بخشی و درون بخشی) در خصوص ساماندهی مصرف داروهای نیرو زا (آنابولیک ها، داروهای هورمونی و کورتیکوستروئید ها) همچنین مکمل های مجاز و غیرمجاز ورزشی و پیشگیری از عوارض آنها بر سلامت هماهنگی و اقدام نموده و حوزه های مرتبط ضمن اخذ نظرات فنی و بهره برداری از دانش فنی اساتید محترم حوزه های ذیربط مقوله فوق بپردازد. و دبیرخانه کارگروه ساغ نیز نسبت به لینک حوزه ها و اخذ گزارش نهایی اقدامات جهت ارائه در جلسات آتی کارگروه ساغ استان اقدام نماید.

با توجه به رخداد عوارض جانبی و ناخواسته ناشی از سوء مصرف این داروها و تبعات عدیده جسمی، آسیب های اجتماعی، روحی و روانی این موضوع از قبیل اختلالات باروری، اختلالات قلبی و عروقی، اختلالات کلیوی، کبدی و هورمونی، اختلالات انعقادی و عوارض پوستی پرداختن به این مقوله از اولویت مهمی برخوردار است.

به دنبال بارش افکار اساتید و مدعوین پیشنهاد گردید در سطح درون دانشگاهی عمده فعالیت های ذیل صورت گیرد:

  1. ایجاد و توسعه سامانه اطلاعاتی مشارکتی و منسجم به منظور تحقیق و پژوهش در این مقوله در سطح استان تا با  data collection & situation analysis (DCSA) به بررسی وضعیت فعلی و موجود پرداخته شود.

  2. ساماندهی و مدیریت این مقوله نیازمند طراحی سیستمی جهت ثبت و گزارش دهی ( بانک اطلاعاتی خاص) و به کارگیری نظام مراقبتی جهت surviellance و رصد موارد سوء مصرف می باشد. تا ضمن ثبت و register شدن موضوع به نوعی دیده وری بر موضوع فوق در دستور کار قرار گیرد. این نظام notifyable می بایست ضمن دقت و نظم، بهنگام و کامل بوده و بر چگونگی مصرف یا بروز عوارض جانبی دیده وری به عمل آورد. لذا نیازمند تشکیل ساب کمیته تخصصی دانشگاهی ذیل دبیرخانه کارگروه ساغ بوده که با حضور مؤثر و مشارکت هدفمند 4 حوزه ( معاونت های غذا و دارو، تحقیقات و فناوری ، درمان و بهداشت) و بهره برداری از سامانه های موجود طراحی شده وزارتی از قبیل سامانه های سیب و HOS و ADR (مرکز ثبت عوارض ناخواسته داروها) در مراکز بهداشتی درمانی مورد استفاده قرار گیرد ضمناً از دانش فنی اعضای هیئت علمی و نظارت حوزه های مرتبط استفاده نموده و معاونت معینی متعاقب اخذ دستور هیئت رئیسه محترم دانشگاه وظیفه تولی امور مربوطه را عهده دار گردد.

  3. آگاه سازی و اطلاع رسانی، حساس سازی فرد، خانواده و جامعه با ارائه آموزش های پیشگیر توسط حوزه های ذیربط و طراحی و اجرای طرح های مداخله ای primary prevention (با کمک صدا و سیما، رسانه ها و...) کار فرهنگی صورت گیرد و در مقابل تبلیغات غیر کارشناسی و سودجویانه مقابله صورت گیرد .

  4. تقویت و بهبود سیستم نظارتی و پایش بر فعالیت اماکنی از قبیل (باشگاه ها، مربیان ورزشی، ورزشکاران، داروخانه ها، فروشگاه های دارویی، عطاری ها و آرایشگاه ها) و حتی پیشنهاد راه اندازی shopping center های اختصاصی دوره دیده که به فروش داروها و مکمل های مجاز با نظارت و آموزش و مشاوره های لازم بپردازند  نیز از سایر پیشنهادات مطرح شده در جلسه بود ضمناً برصدور مجوز فعالیت این مراکز و رعایت ضوابط قانونی ادارات ذیربط (معاونت غذا و دارو، سازمان تربیت بدنی، صنوف، اداره بازرگانی، صنعت معدن و تجارت) تأکید لازم صورت گرفت.

  5. هر حوزه ضمن رعایت شرح وظایف مرتبط، نسبت به طراحی برنامه عملیاتی مبتنی بر برنامه راهبردی (بند 12 سند ملی تغذیه) اقدام نموده و با تبیین اهداف کلی و استراتژی و بکارگیری نمونه فرم های توزیع شده در جلسه و با رعایت مجموعه وظایف محوله سازمانی به عنوان نقشه راه (map road)، توسط هر حوزه اقدام لازم صورت گرفته و برنامه عملیاتی مذکور در 3 سطح کوتاه مدت، میان مدت  و دراز مدت تنظیم گردد، ایضاً فعالیت های مرتبط به صورت مستمر توسط ذیربطان مورد پیگیری قرار گیرد.