عوارض سوءداروهای نیروزای ورزشی برسلامت تهدیدی بزرگ برای سلامت جوانان و ورزشکاران

در مورخه جمعه 1402/07/14در برنامه زنده تلویزیونی را تندرسی (برنامه سلامت باشید)با حضور آقای دکتر حسین بیگلری مصاحبه تلویزیونی بعمل آمد .در این برنامه ایشان ضمن  اشاره به نقش مهم ورزش در تامین سلامتی جوانان ونوجوانان ،برانجام ورزش سلامت محور تاکید داشته واخلاق ورزشی  رابعنوان یکی از ارکان صحیح ورزش برشمردندو توضیح دادند ،در سالهای اخیر به موازات حرفه ای شدن ورزش و وسوسه شهرت  ناشی از کسب مدال  و مقام در نمایش ،رواج رفتارهای غیر اخلاقی ورزشی واز جمله سوء استفاده های دارویی نیز بیشتر شده است.دکتر حسین بیگلری  اظهار داشت : پدیده مذ موم و شوم دوپینگ در منافات با روح اصلی ورزش ، اخلاق وسلامت است و متاسفانه تبدیل به یک نوع ورزش  عواقب محور شده است که به نظر میرسد در دوره محدودیت های کرونا موضوع دوپینگ  مخفیانه و زیر زمینی ،شدت بیشتری پیدا کرده باشد.

وی  در خصوص عوارض ایجاد شده بدلیل سوء مصرف داروهای نیروزا(دوپینگ) به افزایش میزان موارد فشار خون بالا ،کبد چرب وتا ثیر منفی بر الگوی کنترل  بیماریهای غیر واگیر وافزایش ریسک بروز بیماریهای قلبی وعروقی و تشدید خطر انواع سکته های مغزی اشاره کردو گفت: افزایش خشونت ورفتارهای پرخاشگرانه ، بروز بیماریهای روحی وروانی مانند افسردگی،طلاق و رفتارهای ناهنجار در جامعه و تاثیر منفی بر الگوی سلامت روان جامعه بعنوان یک آسیب  اجتماعی و فرهنگی واختلال وسیع هورمونها و تشدید بروز برخی از نارسایی ها و  سرطان های ارگان ها های  حیاتی بدن (کبد،کلیه) نیز از دیگر عوارض است .به گفته وی انواع عوارض اسکلتی ، پوستی و گوارشی ، نازایی و ناباروری در مردان و زنان (تهدیدات جمعیتی)  انسداد شریانهای ریوی (احتمال بیشتر لخته شدن خون و عوارض پیشرفته عروقی) و متاسفانه مرگ زود رس افراد زیر 40سال ...از دیگر عوارض ایجاد شده  بدلیل سوءمصرف  داروهای نیروزاست.

دکتر بیگلری ناکافی بودن میزان آگاهی  جوانان و ورزشکاران در رابطه با موارد ضرورت مصرف مکمل های غذایی و ورزشی ، ارائه تبلیغات فریبنده جهت گمراه نمودن نمایشی ورزشکاران ،در آمد زایی حداکثری  افراد سودجو به هر قیمت ممکن ، دسترسی آسان افراد به مراکز متعدد خرید و فروش غیر مجاز به ویژه در فضای مجازی را از جمله علل ایجاد کننده این مسئله دانست.

دکتر بیگلری تقویت همکاریهای بین بخشی وتشدید بازرسی های قانونی نامحسوس توسط سازمان ورزش و جوانان با نظارت معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی  وسایر سازمان های  قانونی ذیربط را راهکار بسیار موثری دراین خصوص دانسته وگفت:ارتقاءمستمر سطح دانش سلامت وفرهنگ سازی اجتماعی با ترویج ورش سلامت محور در کنار اخلاق ورزشی در راستای کاهش آسیب از طریق اطلاع رسانی گسترده توسط خانواده ها، دانشگاهیان ، آموزش و پرورش ، رسانه ها و کل احاد جامعه نیز در مقابله با این مسئله بسیار مهم دانست.